На „Св.Константин“ край Пещера започна вторият Регионален събор на народното творчество. Старт на конкурсната програма, в която ще участват 140 индивидуални и групови изпълнители от цялата страна дадоха кметът на Община Пещера Николай Зайчев и директорът на събора Николай Балабанов. Участници и гости на двудневното събитие бяха поздравени от градоначалника и заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, която каза:

„Днешното събитие е поредното доказателство за последователната работа на община Пещера в усилията й да се развива като разпознаваема туристическа дестинация. Това е още един повод повече хора да се запознаят с богатия туристически потенциал на местността и отново да посетят местните забележителности. Затова и Министерството на туризма приветства всяка проява, която стимулира запазването и развитието на фолклорните традиции и занаятите“.

Официални гости на церемонията по откриването бяха още народният представител Десислава Костадинова и областният управител Стефан Мирев.

Второто издание на събора на народното творчество се провежда с подкрепата на министерство на туризма, което ще връчи и една специална награда. Специални награди ще връчат още журито, директорът на събора, ще има и награда на публиката. Освен това журито в състав: председател – Николай Балабанов, директор на конкурса, диригент  и композитор и членове д-р Бинка Добрева – народна певица, педагог и  солист на хор „Мистерията на българските гласове“,  Здравко Мандаджиев – народен певец, маестро Иванка Паунова – диригент на АНПТ Пазарджик, педагог, инструменталист и Боян Алексиев – хореограф и Светла Караджова – народна певица, ще определят носителите на и Гранд при в отделните категории.

Община Пещера е организирала паркинги за пристигащите с автомобили, за сигурността на гражданите се грижат служители на МВР.

И тази година до сцената се стига по алея на занаятите, където производители показват изработеното от тях.