От няколко години на дневен ред пред управлението в Пещера стои проблема с осигуряването на поливна вода от пролетта до есента. По този повод кметът на Община Пещера Николай Зайчев организира работна среща с представители на НЕК, които осигуряват водата и Напоителни системи, по чиито канали тя достига до Пещера.

„Количеството поливна вода, което НЕК може да осигури по договора, който имаме е 47 000 куб.м вода на месец. То е крайно недостатъчно, защото само на град Пещера са нужни 6000 куб.м. вода на ден. На практика обаче няма от къде да дойде повече вода, защото при нас тя идва от ВЕЦ“Пещера“, а неговата работа е част от национална система и ние не можем да влияем на този процес“, обясни след срещата кметът Зайчев. За това през слескостопанския сезон приоритет ще имат земеделските стопани и едва след това домакинствата. Кметът допълни: „Този проблем е от години. Въпреки това ще направим всичко възможно, за да има поливна вода в общината. Но нека хората знаят, че казусът остава нерешим.“

Водопроводната мрежа на поливната вода в общината е строена отдавна, по системата от къща в къща и често аварира. За нейната поддръжка и честите ремонти Общината плаща приблизително по 30 000 лв. на година. 10 000 е таксата за пренос на водата, дължима към НЕК. Така разходите нарастват на около 40 000 лв. на година. В същото време от таксите, които са 28 лв. на година, се събират едва около 6000 лв, защото от малко над 1600 абоната на услугата, таксата си плащат малко над 200.

Едва 7 населени места в България могат да ползват екстрата поливна вода.