Ангел Стаменов е новият Цар на виното в Пещера. Неговото вино получи най-висока оценка от професионалната комисия, съставена от сомелиери, работещи във „ВП лрандс интернешънъл“. Те трябваше да изберат най-качествената напитка сред 16 проби. Подгласници на Стаменов станаха Илия Паев и Георги Ставракев. Поощрителна награда получи Юсуф Мехмедов.

Виното победител е направено с грозде, отгледано в района на Сандански и е от сотра Мелник 72, разказа пред репортер на Пещераинфо Стаменов. Той участва за първи път в конкурса и е изненадан от първото място.“Всички, които са пили от моето вино са ми казвали, че е много хубаво, но не вярвах, че и специалистите ще му дадат толокова висока оценка“, сподели победителят, който е учител по професия.

Отличените винопроизводители бяха наградени от кмета Николай Зайчев и председателя на читалище „Развитие“ Верка Климентова. От 3 години двете институции организират празника на виното съвместно. Иначе Цар на виното в Пещера се избира вече повече от 10 години по инициатива на читалището.

Цялото събитие се проведе на крепостта „Перистера“, където градоначалникът заедно с отец Иван ритуално зарязаха лозето, спазвайки традицията на Трифоновден. За гостите на празника безплатно вино бяха осигурили от „ВП брандс интернешънъл“. А за настроението на всички се погрижиха групи от читалищата в Пещера и Капитан Димитриево, както и Николай Учкунов.