Античната крепост „Перистера“ приюти празникът на виното „От Дионисий до Св. Трифон“, организиран от община Пещера и читалище „Развитие“. В последния ден на месец януари и ден преди Трифон Зарезан, пещерци за първи път отблезяха заедно двата празника, посветени на божествената гроздова напитка. Неотменим елемент от езическите обичаи и християнския култ, виното е единственото питие, имащо своя бог в Античността и своя светец в християнската епоха. Смята се, че всяка година по това време траките почитали бог Дионисий, който обикаляйки земята създавал чудеса сред природата – едно от които  е превръщането на гроздовия сок в божествена напитка.  Днес пред стотиците гости на крепостта актьори, приели образите на бог Дионис и неговата свита от вакханки извършиха ритуала по гадаене по вино и огън за плодородие.

След отдадената почит към древния бог, чиито празник бе възроден с проекта „Консервация, реставрация и експониране на античната средновековна крепост „Перистера“, разположена на хълма Св.Петка“, бе почетен и Св. Трифон. От днес Пещера има своя нов Цар на виното, избран на традиционния конкурс сред винарите в общината. Конкурсът се организира от читалище „Развитие“  и в него тази година се включиха 22-ма майстори винари.

Преди да бъде обявения победителят кметът Николай Зайчев поздрави участниците в конкурса и гостите на празника с думите:“Хубаво е да имаме подобни поводи, когато след изморителната работна седмица можем да отделим и време да празнуваме. Днес и времето е с нас.“

Най-добрият винар за втора поредна година се оказа Михаил Паев. Освен него технолози от „Винпром Пещера“ отличиха Павлина Каменарова, Илия Паев и отец Иван Каменаров. Призьорите бяха наградени от кмета на общината Николай Зайчев и председателя на читалище „Развитие“ Верка Климентова.

Официални гости на празника бяха народният представител Десислава Костадинова и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

„Както се видя и днес на този празник, виното е нашата връзка с миналото, вярата и традициите през хилядолетията. Щастлива съм, че в Пещера са намерили рецептата да съчетаят езическия и християнския празник, най-вече заради възможността едно такова позитивно събитие да събере толкова много хора на едно място“, коментира Костадинова.

След официалната част празникът се пренесе извън крепостните стени, където „Винпром Пещера“ бяха осигурили 100 литра бяло и червено вино, а за настроението на гостите се погрижиха гостуващи оркестри, както и певческите групи от общината.