38 са абитуриентите в трите училища с гимназиален курс на обучение в Пещера. По-голямата част от тях се срещнаха с кмета Николай Зайчев. Инциативата бе на градоначалника, който за втора година събира зрелостниците, избрали да завършат своето средно образование в Пещера.

Целта на тези срещи е учениците да научат повече за работата на общинската администрация, да обменят идеи с кмета, да споделят какво им харесва в общината и какво не.

Пред абитуриентите Зайчев каза:“Надявам се като завършите висше образование да се върнете в Пещера.Постарайте се да се образовате, има глад за много професии в момента. Един ден се върнете тук“. Кметът разказа на учениците за видовете власти в България и как те се мултиприцират на местно ниво.“Надявам се в тази зала днес да е някой от бъдещите кметове на Пещера. Искам да знаете, че ние се стремим да създаваме условия за младите хопа и те да остават тук“, каза още Зайчев.

Всеки от зрелостниците получи от кмета като подарък за спомен специално издание на „Българска история“, посветено на Васил Левски. Всяка книжка бе с послание към младежите.