Скулптурната композиция  “Клетва на Васил Левски” беше открита в Пещера по повод 180 г. рождението на Васил Левски. Паметникът бе изработен от скулптура Спас Киричев, а средствата бяха събрани с дарения на хората от града по идея на Общински комитет ”Васил Левски”. Много пещерци бяха изпълнили площта пред паметника, а 68 Бригада „Специални сили“ осигуряваше почетен караул. Паметникът откри кметът Николай Зайчев, който в словото си каза:

Винаги съм се замислял, когато трябва да говоря за Левски, не защото е сложен, а защото е съвършен. Във всеки друг може да се намери нещо неясно, нещо неточно или нещо объркващо. У него чисто, просто и здраво. В образа му няма нищо излишно. В биографията му всичко е извисено над страстите, над слабостите и въпреки това той не прилича на икона, той не е парче исторически лед. Всичките му действия са пропити от една човещина, която смайва, от една сдържана мъжка ласка, която кара България да лудее от обич. Едно приближаване до него винаги смущава, не защото е безсмъртен, а защото е във висша степен морален. Ние не само се гордеем, че го имаме, ние ликуваме. Той нашето вечно изригване, нашето нравствено възхищение, безкрайността ни, невидима емблема, която ни свързва. Когато мислим за него, ние мислим за всичко онова, което ни спасява и мъчи – за свободата, за републиката, за шпионите,  за устата, която изрича „Хванете тогоз!“. Така той ни даде в едно и също време най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. Неговата бесилка е нашият кръст. Той увисна на нея, не само за да спаси България, но и за да я разтърси. И тук е скрит един трагизъм, който няма равен на себе си. Ето защо за народа той е нещо повече от герой – той е светецът, онзи най-скъп син, пред който майка България винаги е стояла на колене, задавена от гордост и от сълзи. Стояла е, ще стои, докато я има.

Заради теб, Апостоле, поех инициативата да има твой паметник. Повече от 40 години в нашия град не е поставен паметник. Твоята организация обедини нашата нация в -тежките години, ти хвърли мост между народа и епохата. Убеден съм, че и най-красивите слова, казани за теб, са недостатъчни. И не защото си претенциозен, а защото си свят. От днес нататък ти ще ни гледаш оттук и ще напомняш за дело и за България, а ние ще се опитаме да се мерим и да се сравняваме с теб.“

Гости на откриването бяха народният представител Десислава Костадинова, областният управител Стефан Мирев, заместник-министърът на МВР Стефан Балабанов, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада „Специални сили“, както и Красимир Узенов, президент на агенция „Фокус“,Иво Андонов, директор на дирекция в МО.

Всички те имаха възможност да чуя думите на Васил Василев, че в Пещера е поставен национален рекорд по патриотизъм, защото:

„Само за няколко месеца в град Пещера беше основан Общинския комитет „Васил Левски“. Този комитет си постави целта да изгради паметник на Апостола. Той събра пари, намери художник и скулптор, те успяха да го изпълнят и в рамките на само няколко месеца ние стоим до този хубав паметник, изграден, пак казвам, за невероятно кратко време. Благодаря на жителите на Пещера, на ръководството на града за това, че учуди всички ни със своя ентусиазъм и със своята решимост, и с това че изпълни обещанието, което общинското ръководство беше дало пред себе си“.

Силни думи за мястото на Пещера и пещерци в годината на Апостола каза и кметът на неговото родно място Емил Кабаиванов:

„Днес вие, в лицето на кмета, в лицето на комитет „Левски“ в Пещера, във ваше лице, се присъединявате към това голямо честване. Влизате, и то влизате как в годината на Апостола. Защото аз съм убеден, че духът на Апостола винаги е бил в Пещера. Винаги гражданите на Пещера са се ръководели от неговите духовни завети. И няма как да не е така. Само като си спомним личностите, които Пещера е дала на България. Братята Горови, министър председателя Кьосеиванов, Григор Чешмеджиев, генерал Атила Зафиров и десетки други. Няма как духът на Апостола да не е в Пещера. Днес вие имате и неговия материален образ. Аз благодаря от името на карловци, сърдечно и искрено ви благодаря за това което днес и в тези дни направихте. Защото то си заслужава. Всичко, което правим за Апостола всеки ден си заслужава.“

Свещеници от Пещера отслужиха водосвет, официалните гости и десетки граждани пондесоха венци и цветя, отдавайки своята почит към делото на Васил Иванов Кунчев – Васил Левски.

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът Николай Зайчев получи специална грамота за това, че е бил основен инициатор на това в Пещера да има паметник на Левски. Грамотата му бе връчена от Стефан Балабанов.

Своето съпричастие към събитието с поздравителни адреси споделиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи.

Районът около паметника е облагороден с материали дарени от пещерецът Васил Попов, който е управител на „Semmelrock“, а поставянето им извърши фирма „Сигма Строй“.