Не си плащаш – спират ти водата. Такава кампания подеха водното дружество и общината в Пещера спрямо живеещите в двата ромски квартала. За повече подробности потърсихме кметът Николай Зайчев. Ето какво сподели той пред нашия репортер:

„Още през есента с ръководителя на общинското предприятие „ВКС“ взехме решение да има справедливост спрямо абонатите на дружеството, както и да се повишат приходите от недобросъвестните абонати като ги накараме да си плащат. Тогава спряхме водата на някои потребители на питейна вода, основно в ромските квартали. Сега преди Великден стигнахме до крайното решение на спрем водоподаването към единствения блок в кв.“Луковица“. Там има 24 апартамента, а справките показват, че само 1 домакинство си е плащало водата. Със спирането на водата започваме да монтираме и водомери. До момента потреблението на вода не е било отчитано, тези хора е трябвало да плащат само някаква такса, но и това не са правили.Сега ще се отчита и не се ли плаща – водата пак ще се спира.“

Градоначалникът допълни, че водата не си плащат и много живеещи в останалите квартали на Пещера.

Зайчев уточни още, че по темата миналата седмица е събрал Местната активна група/МАГ/, в която влизат формалните и неформални ромски лидери, както и представители на общината, полицията, образованието и социалните дейности. „Заедно се опитваме да регулираме проблемите с ромите в нашия град. Защото трябва да се знае, че по-голямата част от сметта тук идва именно от кварталите „Луковица“ и „Пирин“, а такса смет не се плаща от повечето. Така се получава, че ние предоставяме услуга, която обаче не се заплаща от всички. Големият проблем идва от незаконните къщи, а методиката за образуване на такса смет все още не се променя“, каза още Зайчев. Той уточни, че ежедневно трима служители на дирекция „ТСУ“ обхождат ромските квартали, за да не позволяват незаконно строителство. Миналата година общината успя да събори 16 неказоконни къщи.

На срещата на МАГ е поставен и проблемът с предстоящия сезон на ромските сватби. На представителите на ромската общност е припомнено, че те са забранени на общински терени и че няма да има търпимост към нарушаване на обществения ред.