Кметът на Община Пещера Николай Зайчев и скулптурът Спас Киричев подписаха договор за изработването на паметник на Васил Левски. На подписването на договора присъстваха председателят на комитета Люба Шопова, членът на Управителния съвет Петър Ганчев и Димитър Павлов от Община Пещера.

В момента тече кампания за набирането на средства, за да може за годишнината от рождението на Апостола паметникът да е монтиран в Пещера. „Паметникът ще е готов до края на месец април. За създаването проучих множество снимки на Левски“, сподели Киричев.

Кампанията за набирането на средства бе стартирана от Общински комитет „Васил Левски“ през ноември миналата година. До момента са събрани едва половината от необходимите средства. Фирми, граждани и обществени организации дариха 15 000 лв. Най-голямата сума е отпусната от „Биовет“АД – 8000 лв., а Общинска банка и „Булфарма“ са превели по 1000 лв., ОББ е дарила 500 лв. Пари бяха събрани на футболен турнир, на Коледен базар, включиха се дружеството на диабетно болните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, допълниха от Комитета.

2017-та година е обявена за годината на Левски. На 18 юли ще се навършат 180 години от неговото рождение.

Всеки може да дари и спомогне за това в Пещера да има паметник на Апостола на свободата. Даренията са със строга отчетност и прозрачност.

Банковата сметка е:

Общинска банка.

Банков код: BIC: SOMBBGS
Сметка: IBAN: BG 06SOMB91308432970244, вид плащане  44 51 00