Кметът на община Пещера Николай Зайчев е част от четиричленна делегация на НСОРБ, която участва в работна среща под надслов „Добри законодателни практики в управлението на местните финанси: опитът на ЮИЕ и предизвикателствата пред Албания”. Срещата, чиито домакин е Тирана, се организира от USAID и НАЛАС – мрежа на асоциации на местните власти от Югоизточна Европа.  НСОРБ е един от учредителите на мрежата.

Семинарът се организира, за да се съдейства на общините от Албания, които миналата година осъществиха териториална реформа по окрупняване на местните власти. Като резултат от реформата съществуващите 373 общини в Албания в момента са сведени до 61. Целта на семинара е  да бъдат подпомогнати да подготвят Закон за общинските финанси, на база на опита на страните от ЮИЕ, който ще се представи от участниците. На семинара участват 80 човека – кметове и представители на асоциации на местни власти от 6 страни от региона, сред които България, Сърбия, Косово, Македония, Република Сръбска, представители на министерствата на финансите и на местното самоуправление  на Албания, на министър председателя и президента на страната, експерти и донорски организации.

Кметът на Пещера участва в официалната церемония по откриване на реновирана улица и площад в албанския град Балши. Николай Зайчев придружи посланика на България Димитър Арнаудов, с тях бе и кметът на Карнобат Георги Костадинов. В градът, който е част от община Малакастьр, със средства по програма за регионално развитие на Министерство на външните работи на България е облагороден района около стара българска църква и мястото, където е открита колона от времето на Борис I. Със средствата на българското правителство са обновени именно улица „Княз Борис“ и площад „Църква на Главеница“.

На церемонията присъстваха още кметът на Малакастър Агрон Капланай, зам.-председателят на албанския парламент Едмонд Спахо, депутатът Муса Улчин.