Първият ден на април съвсем не на шега откри сезона за спорт на открито. Младежите в Пещера си организираха спортен празник на чисто новата площадка за стрийт фитнес и скейт.

Съоръженията бяха изградени от Община Пещера в двора на ПГХВТ“Атанас Ченгелев“ в отговор на нуждите на младежите в града от място, на което да практикуват. Освен различните видове лостове, които интегрират спортната гимнастика на улицата, бяха изградени рампи за демонстриране на умения със скейтбордове и велосипеди.

Днес всеки можеше да демонстрира уменията си, като в Пещера дойдоха и любители от други градове в региона. “Стрийт фитнесът е много различен от класическия, там машините контролират движенията, докато тук се задействат мускул след мускул в точно определен ред и в синхрон. А това се учи бавно в сравнение с работата на фитнес машини“, коментираха участници в демонстрацията.

Това е първата подобна комбинирана площадка в града, а масовата порява бе уважена лично от кмета Николай Зайчев, който показа на младежите, че е запазил подготовката си от времето, когато е тренирал спортна гимнастика.

„Спортът е важен, особено масовият спорт като този, който виждаме днес. Тук са момичета и момчета, които нямат амбициите да бъдат състезатели, те обаче тренират сериозно. А всички добре знаем колко е важно човек да се движи, да спротува. Самият аз винаги съм тренирал някакъв спорт. За това е важно да възстановим, доколкото днешната реалност ни позволява, традициите, които нашият град имаше, но и да стимулираме желанието на всеки да практикува някакъв спорт като любител. Днес в Пещера се тренират футбол, волейбол, бадминтон, бойни изкуства, тенис на корт, тенис на маса, а през топлите месеци младите хора могат да използват и тази площадка“, коментира градоначалникът.

Младежите пък споделиха, че е по-забавно да се повъртите на лостове в компания на познати и непознати, от трениране в зала. Освен това около площадката има достатъчно свободно място за упражняване и на други видове спорт на открито.