Плажът в Пещера вече работи, след като през октомври миналата година беше одобрен концесионерът на общинският плувен комплекс. До процедурата се стигна, след като предишният концесионер се отказа, което остави плажа затворен за няколко години. Днес са ремонтирани двата басейна, площите около тях, сградният фонд, предстои да бъде отворен детски център. Всичко това е в изпълнение на концесионните условия, според които за период от 3 години концесионерът трябва да инвестира в обекта 250 000 лв., да разкрие 9 работни места. Да функционират плувен басейн за възрастни, детски плувен басейн, плаж, детски център и обществено хранене. Много преди да е изтекъл този срок в обновяването на мястото са вложени над 300 000 лв., споделя концесионерът Стоян Аргиров.“Все още имаме много работа, догодина мястото ще е още по-различно, по-хубаво. Щастлив съм, че имам възможност да инвестирам в родния си град и да направя нещо хубаво за моите съграждани. Това, че комплексът стоеше затворен, а пещерци трябваше да ходят на плаж в други населени места не беше добре за всички ни“, споделя Аргиров.

Той заедно с кмета на Община Пещера Николай Зайчев прерязаха лентата на обновения комплекс.

„Доволен съм, че имахме възможност да изведем процедурата по концесията до край, защото градът ни има нужда от работещ плаж. Мястото изглежда променено, много подобрено, ще има още инвестиции и увеличаване на услугите. Разбира се всичко това е свързано и с разкриването на нови работни места“, каза при откриването градоначалникът.

Освен определения размер на инвестицията,  цената на концесията, с гратисен период от 5 години, е 186 000 лева без ДДС, тя се заплаща чрез годишни вноски, всяка под формата на годишно концесионно възнаграждение, платимо по сметка на Община Пещера.

Срокът на концесията е 35 години.