ДГ“СЛЪНЧО“

Изключително висок старт за 2019година даде осъществяването на проект „Детската градина-територия на здравето“ в ДГ“Слънчо“ в периода 07.01.2019г до 31.01.2019г. Инициативата се осъществява с финансиране от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, Община Пещера, създаден съвместно от Община Пещера и Платформа АГОРА с подкрепата на фондация „Америка за България“.

С дейностите, включени в проекта, педагогическият колегиум на детската градина цели спортната дейност да се превърне в традиция , да  променим отношението и нагласите на децата в положителна  насока към физическата активност като цяло. Чрез осъществяване на проектното предложение насочваме нашите усилия към намаляване агресията сред децата и  изграждане един нов модел  за здравословен начин на живот на децата на Община Пещера, базиран на двигателна активност и любов към спортните занимания.

Проектът съдейства за усъвършенстване на условията за спортна дейност, подобряване на  материалната база. Изцяло подновеният интериор на физкултурния салон и новите спортни придобивки ще ни предоставят нови идеи за активност на децата и голямо желание за игри и забавления,тъй като двигателната активност и обучението по физическа култура  и спорт в предучилищна възраст имат водеща роля и са основен фактор за изграждането на личностни качества на децата, за развитието и укрепването на детския организъм.

Обявената грипна ваканция не попречи на 29.01.2019г. да бъде  отбелязано финализиране на проекта чрез провеждане на спортен празник. Реализирахме поставените задачи успешно с ясната мисъл, че двигателната дейност трябва да се превърне в традиция за децата от Община Пещера.

Учители, родители и общественост сме убедени, че спортът е онзи вълнуващ начин децата ни да участват в един по-голям свят.

 

ДГ“ИГЛИКА“

В ДГ „Иглика“ се проведе спортен празник с деца, родители, учители и персонал под надслов „Спортувам с моето семейство“. Детското заведение участва в проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна“, реализиран от Сдружение „Платформа АГОРА“ в партньорство с Община Пещера, с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Целта на проекта е насърчаване на физическата активност и провеждане на спортни занимания като средство за здравословен начин на живот на общността. Бяха закупени нови уреди, пособия и игри на обща стойност 2993 лева, които донесоха много радост и удовлетворение от игрите на всички участници и допринесоха за създаване на спортен дух и желание за нови спортни изяви.

 

НЧ“СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ“, КАПИТАН ДИМИТРИЕВО

Две специални годишнини бяха отбелязани в Капитан Димитриево. 110 години от създаването на читалище „Сергей Румянцев“ и 10 години ДФГ“Капитанка“.

Историята на двете годишнини представи секретаря на читалището Стоянка Иванова. Своето съществуване културната институция започва през 1909 г. с името „Родолюбие“. Министерство на народната просвета приема неговия устав на 13.02.1909 г. На 20 януари 1931 г. то е преименувано на „Царица Йоана“, а от 9 януари 1945 г. се казва „Сергей Румянцев“.

Фолклорната група пък е създадена по повод вековния юбилей на читалището по инициатива на Мария и Гълъб Йорданови.

Днес историята на читалището е обобщена в малка книжка, а за певческата група разказва пъстра брошура. И двете са издадени по проект „110 години НЧ“Сергей Румянцев 1909“ и 10 години ДФГ“Капитанка“ – история, традиции и наследство за поколенията“, финансиран от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи, създаден от Община Пещера с подкрепата на Платформа АГОРА и фондация „Америка за България“.

По същия проект за първи път читалището се сдобива и със собствена мултимедийна система.

Гостите на празника бяха поздравени от кмета на селото и председател на читалището Иван Златинов.

 

НЧ“ЗОРА“, РАДИЛОВО

Радилово бе домакин на Първия фестивал „Среди зима на мегдана“. На площада в селото бяха представени традиционни рецепти и ястия характерни за зимните празници от различни краища на България, обичаи и маскарадни игри. Фолклорни групи от Радилово и Стамболийски показаха някои традиции за Коледа и гонене на злите сили.

Участниците във фестивала бяха приветствани от кмета на селото Благой Харизанов и заместник-кмета на Община Пещера Зехра Алиш.

Фестивалът се финансира от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи, осигурен от Община Пещера и платформа Агора. Пред гостите Емилия Лисичкова от неправителствената организация сподели, че фондът финансира още 5 инициативи.

Освен певчески и танцови умения, в рамките на фестивала бе организирана и работилница „Да омесим традиционните коледарски питки – кукуль”. А желаещите можеха да се снимат с маска от радиловския обичай „Карнавале”.

ТЕНИС

Във връзка със спечеления проект „Бъди активен, спортувай! Играй тенис на корт чрез ново и модерно оборудване. Тенисът е спорт за цял живот“ Сдружение с нестопанска цел „Спортен клуб Вамос Пещера“ проведе презентации съответно в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ“Св. Климент Охридски“. Презентациите се проведоха с лицензиран треньор, а специално за случая поканихме шампионите от държавното първенство за деца до 14-годишна възраст Илиян Радулов и Йоана Радулова, които представят България в международни турнири под ръководството на треньора Христо Боянов. Бяха проведени тренировки за запознаване с основните умения в играта на тенис на корт. Демонстрирахме някои от възможностите на машината за подаване на топки, която със съответните програми пресъздава играта в реални условия.  Срещите се проведоха при изключително голям интерес сред децата и те се забавляваха истински. Тенисът е един от най-популярните спортове в света днес. Той е свързан с редица здравословни ползи, както за тялото, така и за психиката. Някои от тях са краткосрочни, като например намаляване на стреса по време на тренировка. Други бележат целия път на развитието на детето, загуба на тегло, укрепване на организма, придобиване на качества като упоритост, спортсменство, доверие и много други. Най-важното предимство на тениса за деца е, че играта е забавна. Придобиването на тенис умения е трудно, но всички и най-вече родителите не трябва да забравяме, че децата имат право да се забавляват. Тенисът наистина е спорт за цял живот.

Инициативата „Бъди активен, спортувай! Играй тенис на корт чрез ново и модерно оборудване. Тенисът е спорт за цял живот!“ се осъществява с финансиране от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи, създаден съвместно от Община Пещера и Платформа АГОРА, с подкрепата на фондация „Америка за България“.