В Пещера бе представена втората книга на местен автор, финансирана от Община Пещера.  „Професор Пасков – един голям и славен български учен“, с автор Здравка Попова, е посветена на известния български лекар и учен. Пред обществеността изданието бе представено в деня, когато се навършват 103 години от неговото рождение.

„Поводът да напиша тази книга, която няма претенциите да бъде научен труд, бе заръката на моя баща да разкажа за делото на проф.Пасков. Освен това ми направи лошо впечатление, че никъде в биографията на професора не се споменава силната му връзка с Пещера, а искам пещерци да знаят, че той е тръгнал от нашия град и да се гордеят с този факт“, сподели любимата на поколения свои възпитаници авторката и учителка по история.

Така чрез писаното слово ще бъде съхранена завинаги историята на проф. Пасков за приноса му към световната медицина чрез направените от него открития и най вече на нивалина, спасил хиляди хора от тежки и коварни заболявания. Пред присъстващите бяха споделени вълнуващи истории на хора от България и чужбина, които са били излекувани с нивалина.

Книгата е доставена във всички училища и библиотеката, за да могат повече хора да се запознаят з работата на проф.Пасков.

С издаването на творбата на Здравка Попова се затвърждава кампанията подета от кмета Николай Зайчев Община Пещера да финансира издаването на книги, написани от пещерски автори. По-рано през годината благодарение на тази инициатива бе отпечатана стихосбирката на незрящата поетеса Мария Георгиева „Невидимат свят на душата“.