С внасяне на училищните знамена започна честването на 24 май в Пещера. Ученици от шестте учебни заведения в града изпълниха централния площад на града. Всички учители, ученици, културни дейци бяха поздравени от кмета на Общината Николай Зайчев.

14 учители и дейци на културата бяха отличени по случай 24 май за високи постижения в образователната дейност и принос към развитието на училищната общност и на културата в Община Пещера. Това са:

Христина Тодорова Чонева -НУ,,Михаил Куманов“

Стефка Тодорова Пискюлева -НУ,,Михаил Каролиди“

Галина Георгиева Кузева-ОУ,,Св.Патриарх Евтимий“

Добринка Филипова Иванова-ОУ,,Петко Рачов Славейков“

Стоянка Атанасова Смиленова -ОУ,,Любен Каравелов“

Петя Иванова Георгиева-СУ,,Св.Климент Охридски“

Мария Йосифова Павлова-ПГХВТ,, Атанас Ченгелев“

Иванка Николова Кандева -ПГЛПМ ,,Васил Левски“

Сийка Йорданова Цонева-ДГ,,Иглика“

Емилия Петрова Грочева -ДГ,,Слънчо“

Цеца Ангелова Горанова-ДГ,,Изгрев“

Мария Тодорова Игнатова-ДГ,,Деница“

ОТ ЦПЛР-ОДК гр.Пещера- Ива Живкова Ивайлова

От Читалище ,,Развитие-1873“- Георги Атанасов Щерев

На празника на българската писменост и култура и славянската писменост грамоти за постижения в учебния процес получиха и 60 ученика.

Гости на празника бяха народните представители Десислава Костадинова и Владимир Тошев. В празничния концерт се включиха ученици от всички училища в Община Пещера и клуб ,,Като лъвчетата“ към  читалище ,,Развитие-1873“. И тази година за реда на площада се погрижиха доброволците от Детското полицейско управление към ОУ“Патриарх Евтимий“.

Празникът ще продължи и тази вечер, когато ще бъдат посрещнати абитуриентите от ПГХВТ,,Атанас Ченгелев“ и СУ,,Св.Климент Охридски“.