Сватбените ритуали в Пещера се връщат в своя дом – Ритуалната зала на града. Сградата, която е паметник на културата, бе обновена по проект «Повишаване на енергийна ефективност на общинска публична сграда: Ритуална зала, гр. Пещера» по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”. Въпреки че бе санирана първа, съгласувателни процедури с Националния институт на паметниците на културата отложиха официалното рязане на лентата. Днес удоволствието да го направят имаха кметът Николай Зайчев, Ангел Палаозов – управител на фирмата изпълнител „Сигма строй“ и ръководителят на проекта Стела Павлова.

Емблематичната сграда за хиляди пещерски семейства е построена в началото на 20 век, притежава статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Дейностите по енергийната ефективност бяха извършени предимно от вътрешната страна, за да се запази оригиналният външен вид на сградата. Отвън бяха обновена боята и покривът. Достигнат е клас „А“ на енергопотребление на сградата. Монтирана е и рампа за трудноподвижни хора и колички.

„Благодаря на строителя, който в много кратки срокове и изключителна прецизност извърши дейностите по проекта. Тази уникална сграда бе осъвременена, бяха извършени и допълнителни дейности извън проекта по канализационна част, дворното място и други. Благодаря и на ръководителя на проекта, както и на екипа от Община Пещера за свършената работа. Надявам се много млади хора от нашата община да започнат от тук своя щастлив и успешен съвместен живот“, каза при откриването на реновираната сграда градоначалникът.

И ако в една или друга степен актовата зала е била поддържана през годините, то първият етаж на сградата е бил напълно занемарен. Но днес той е ремонтиран и отново може да осигурява комфорт на младоженците в миговете преди да се врекат във вечна вярност. Развълнувана от обновяването на Ритуалната зала бе и длъжностното лице Христина Стайкова, която има честта да бракосъчетава новите семейства. Средно по 150 сватбени ритуала се извършват всяка година в Пещера. А първото бракосъчетание в обновената зала бе в първата събота след нейното откриване. Новосъздаденото семейство Шопови направиха стилен подарък на Ритуалната зала.

Общата стойност на проекта, който направи възможно преобразяването на Ритуалната зала е  207 999,97 лв.. Като съфинансирането от ЕФРР е 176 799,99 ЛВ., а националното финансиране е 31 199,98 ЛВ.