Кметът на Община Пещера Николай Зайчев, председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и народният представител Десислава Костадинова официално откриха обновената сграда на Общинска администрация Пещера и новосъздаденият Център за административно обслужване. Преди да бъде изпълнен ритуалът „Рязане на лента“ водосвет за здраве и благополучие отслужиха архиерейският наместник на Смолян архимандрит Висарион, архиерейският наместник на Пещера отец Любомир в съслужие с всички свещеници от пещерската епархия.

Кметът Николай Зайчев припомни, че сградата на Община Пещера бе реновирана по Оперативна програма „Региони в растеж“, по която бяха санирани общо 43 жилищни и още 3 обществени сгради – Ритуалната зала, Центъра за личностно развитие и сградата на МВР в Пещера.

Проектът за саниране на общинската администрация е на обща стойност 677 763 лв. Сградата е топлоизолирана, сменена е дограмата, подменен е покривът, изградена е климатична термопомпена инсталация.

„Благодаря за подкрепата, която получаваме от държавата в лицето на г-н Цветан Цветанов и на г-н Бойко Борисов. Получили сме над 6 милиона лева допълнително финансиране. Това са средствата за ремонта на околовръстния път, за трите свлачища по пътя за Св.Константин, за моста в с.Капитан Димитриево“, допълни Зайчев.

Пред присъстващите градоначалникът сподели и историята по създаването на Центъра за административно обслужване. В него на едно място се предоставят най-масовите и най-важните административни услуги. Създадени са съвременни условия, както за служителите, така и за гражданите, които са изключително улеснени. За да го има този център, бяха заделени 200 000 лв. от облигационен заем, с който бяха обединени всички кредити от предишните мандати, без общината да се товари с допълнителни задължения. Още 214 000 лв. бяха предвидени от приватизацията за изчистването на превърнатите в складове помещение, ремонта и оборудването на Центъра.

Задоволството си от новия център изказа и Цветан Цветанов.

„Днес имах възможността да разговарям с общинските съветници от местния парламент в Пещера и ги поздравих за това, че сред тях има единение и подкрепят инициативите на кмета Зайчев. Благодарих им, че работят заедно в интерес на гражданите, а не залагат на противопоставянето“, сподели Цветанов още пред събралите се хора по време на откриването.

„В бюджета на Община Пещера няма възможност да се заложат повече от 1 млн. лв. за реализирането на проекти. Благодарение обаче на съвместната работа на кмета, общинските съветници и администрацията, над 16 млн. лв. са влезли в общината по европейски програми и те са използвани за осъществяването на различни проекти“, обясни Цветанов.

Освен Цветан Цветанов и Десислава Костадинова, гости на днешното събитие бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, областният координатор на ГЕРБ-Пазарджик Найден Шопов, зам.-областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров, както и много жители и гости на общинския център.